Opće informacije Zemljopisni položaj:
Hrvatska se prostire od krajnjih istočnih rubova Alpa na sjeverozapadu do Panonske nizine i obala Dunava na istoku, središnji joj dio prekriva planinski masiv Dinare, a južni završava na obali Jadranskog mora.
Površina: Kopneni dio iznosi 56.594 km2, a površina teritorijalnog mora 31.067 km2.
Naseljenost: Hrvatska ima 4.437.460 stanovnika.
Nacionalni sastav: Većinu stanovništva čine Hrvati, a najbrojnije su manjine Srbi, Bošnjaci, Slovenci, Mađari, Česi, Talijani i Albanci.
Državno uređenje: Hrvatska je višestranačka parlamentarna republika.
Glavni grad: Zagreb je sa 779.145 stanovnika gospodarsko, prometno, kulturno i akademsko središte zemlje.
Dužina morske obale: 6.278 km, od toga 4.398 km obale otoka, hridi i grebena. Broj otoka, hridi i grebena: 1.244. Najveći su otoci Krk i Cres. Nastanjenih je otoka 50.
Najveći vrh: Dinara 1.831 m/nm.
Klima: U Hrvatskoj postoje tri klimatske zone; u unutrašnjosti prevladava umjereno topla kišna klima, na najvišim vrhuncima snježna šumska klima, a uzduž jadranske obale ugodna mediteranska klima s mnogo sunčanih dana; ljeta su suha i vruća, zime blage i vlažne. Prosječna temperatura u unutrašnjosti: siječanj od -2 do 0 °C i nešto niže na najvećim nadmorskim visinama, kolovoz oko 20 °C te oko 12 °C na najvišim vrhuncima. Prosječna temperatura u primorju: siječanj od 5 do 9 °C, kolovoz od 22 do 25 °C; temperatura mora zimi je 12 °C, a ljeti oko 25 °C.
Novac: Službena valuta u Hrvatskoj je kuna (1 kuna = 100 lipa). Strana valuta mijenja se u bankama, mjenjačnicama, poštanskim uredima i u većini turističkih agencija, hotela i kampova. Kreditne kartice (Eurocard/Mastercard, Visa, American Express i Diners) primaju se u gotovo svim hotelima, marinama, restoranima i trgovinama te na bankomatima.
Električni napon gradske mreže 220 V; frekvencija: 50 Hz
Voda iz slavine pitka je u svim dijelovima Hrvatske.
izvor: HTZ

Share This